BABEX
hypotheek5

Nog steeds meer wanbetalers hypotheek

| Geen reacties

Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat een groeiend aantal huishoudens moeite heeft om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Een half jaar later is er aan dat beeld nog weinig veranderd, al moet wel opgemerkt worden dat het aantal wanbetalers nu minder hard stijgt dan aan het begin van het jaar. Het afgelopen jaar kwamen er bijna 10.000 wanbetalers bij, zo blijkt uit de jaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Om iemand als wanbetaler aan te merken moet men volgens het BKR overigens minstens 4 maanden achterlopen met het betalen van de hypotheek.

“Een voorzichtig lichtpuntje”

Zo noemt het BKR de afnemende stijging van het aantal wanbetalers. Van een trendbreuk is nog geen sprake, maar de stijgende lijn die aan het begin van het jaar werd geconstateerd is volgens het BKR wel duidelijk aan het afvlakken. Algemeen directeur Peter van den Bosch zegt hierover: “De afgelopen twee jaar steeg het aantal achterstanden steeds sneller. De procentuele toename over het afgelopen halfjaar bedroeg 12,1%. Het halfjaar daarvoor was dat 13,2%.” Al te positief durft Van den Bosch nog niet te zijn, want het aantal consumenten dat niet rondkomt groeit nog steeds.

Hypotheekrentes dalen flink

nhg1Wellicht dat de dalende hypotheekrentes het lichtpuntje nog wat groter kunnen maken. De afgelopen maanden laten wat dat betreft een positief beeld zien. Gold aan het begin van dit jaar nog een rente van 4,8 procent voor een tienjarige rente voor een hypotheek met NHG, aan het einde van de vorige maand was dat 4,2 procent. Concreet betekent dat minder woonlasten en dus ook minder betalingsproblemen, waardoor de afvlakkende stijging van wanbetalers zich wel eens zou kunnen omzetten in een daling. Het zou een welkome verandering zijn in het niet al te rooskleurige beeld dat de laatste jaren op de huizenmarkt te zien is.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.