BABEX
aard

Meer aardbevingen dan ooit in Groningen

| 1 reactie

Het aantal aardbevingen in de provincie Groningen is in 2013 hoger dan ooit. Dit jaar werden 127 bevingen gemeten tegenover 93 in 2012. De bevingen zijn het gevolg van gaswinning in de provincie. De gasproductie is flink opgevoerd. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalde in 2013 tien procent meer gas uit de grond dan het jaar ervoor. 

Deskundigen verwachten in 2014 opnieuw een recordaantal aardbevingen, omdat het een tijdje duurt voordat de effecten van gaswinning volledig doorwerken in de grond.

Onderzoeken

Geologen waarschuwden al in de jaren tachtig voor de negatieve gevolgen die gaswinning hebben. Begin 2013 adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) ook al dat om de productie in de provincie Groningen zo snel mogelijk te beperken. Hierop startte minister Kamp van Economische Zaken 13 onderzoeken. De verwachting is dat het kabinet in januari een besluit neemt.

Eén reactie

  1. Pingback : Slob: gasplannen Groningen te beperkt | BABEX

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.