BABEX
verkocht_news

Hoogste huizenverkoop in vijf jaar

De woningmarkt trekt langzaam maar zeker aan. In het afgelopen kwartaal werden 36.300 huizen verkocht. Dit aantal is het hoogste sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Dat zegt makelaarsvereniging NVM tegenover de NOS. 

Naast dat er meer mensen een huis kopen, stijgen de prijzen ook. Gemiddeld lag de verkoopprijs in het vierde kwartaal van 2013 1,5 hoger dan in het derde kwartaal. Dit neemt echter niet weg dat over heel 2013 gezien de prijzen zijn gedaald. De gemiddelde prijs daalde met 1,1 procent ten opzichte van 2012. Dit komt vooral door de prijsdalingen aan het begin van het jaar.

Voorzichtig herstel

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker zet de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door. Toch relativeert hij de cijfers ook. Hij wijst erop dat we bij het vergelijken van de cijfers met het begin van de crisis kunnen concluderen dat er slechts sprake is ‘van een voorzichtig herstel’. Voor de crisis uitbrak werden er 215.000 huizen verkocht in een jaar, in heel 2013 was dit 117.000.

Verschillen per regio

In 2013 werd een huis gemiddeld 17 dagen eerder verkocht dan het jaar ervoor. In het vierde kwartaal bedroeg de verkooptijd 154 dagen. De verschillen tussen regio’s en steden blijven groot. Bijvoorbeeld hiervan zijn de stad en provincie Groningen: in de stad gaat het erg goed met de huizenmarkt, in de provincie juist helemaal niet. Kijk voor het overzicht per regio op deze kaart.

Verlies pakken

Eerder berichtten we al dat het aantal wanbetalers hypotheek stijgt. Veel mensen die voor de crisis een huis kochten, zien hun huis nu minder waard zijn. Volgens Ger Hukker kunnen zij niets anders dan hun verlies pakken, zegt hij tegen de NOS. Wel is het voor mensen die nu een huis willen kopen een gunstig moment.

Reacties gesloten.