BABEX
zonnepanelen

De vijf meest gestelde vragen over zonnepanelen

Waar de installatie van zonnepanelen in buurlanden Duitsland en België aardig loopt, bleef Nederland tot op heden een beetje achter. Toch lijkt er nu verandering in de komen en overwegen steeds meer consumenten zonne-energie. We beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over het onderwerp.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Bovendien zijn er subsidies die de aanschaf ervan aantrekkelijk maken. Hierdoor is het rendement van zonnepanelen op je dak soms zelfs gunstiger dan rente op je spaarrekening. Toch blijven veel mensen met vragen zitten.

Wat is het rendement?

Financieel gezien komt het rendement uit op zo’n acht tot veertien procent. Gemiddeld heeft een systeem tien zonnepanelen en dit levert in 25 jaar tijd ongeveer 51.000 kilowattuur aan energie op. Hiervoor moet je eenmalig een investering doen van € 5000. Bij een energieleverancier betaal je echter € 0,23 voor één kilowattuur stroom, bij de stroom uit je zonnepanelen slechts € 0,10. Op lange termijn kan dit veel besparing opleveren.

Hoe staat het met subsidies?

De Nederlandse overheid verstrekte tot de nazomer van 2013 rijkssubsidies van maximaal € 650, maar deze pot is inmiddels leeg. In sommige gemeenten zijn nog wel subsidies te krijgen. Zo niet? Het kan ook zonder subsidie financieel interessant zijn.

Wat met overtollige stroom?

Het kan voorkomen dat je zonnepanelensysteem meer elektriciteit produceert dan je verbruikt (bijvoorbeeld tijdens de vakantie). De ‘overtollige’ stroom wordt dan automatisch teruggeven aan het elektriciteitsnet. Een systeem in je meterkast registreert dit en zo wordt het door de energieleverancier verrekend op de rekening. Dit wordt salderen genoemd.

Hoe zit het met de btw-regeling?

Simpel: zowel de btw op de aanschafkosten als op de arbeidskosten van de panelen kan worden teruggevorderd bij de Belastingdienst. Na de terugbetaling dien je direct ontheffing aan te vragen.

Nu kopen of liever wachten?

Op dit moment is de kwaliteit van zonnepanelen al erg goed. Ze produceren 25 jaar lang schone stroom en de opbrengsten van panelen gaan heel langzaam omhoog. Daarom is het onwaarschijnlijk dat toekomstige zonnepanelen dit voordeel compenseren. Met andere woorden: ieder jaar dat je wacht, loop je besparing mis. Geef dus het goede voorbeeld en heb de primeur van de straat!

Reacties gesloten.