BABEX
duurzaam_gebouw

Industriële bouw verwacht groei in 2015

De verwachting is dat de bouwsector aantrekt in 2015. Goed nieuws dus, en de bouwwereld is dan ook volop in beweging. Een van de trends die de laatste tijd duidelijk zichtbaar wordt, is verduurzaming. De crisis heeft veel inkopers van gereedschapsmachines ertoe gedwongen na te denken over de aanschaf van duurzamere materialen.

Want ook daar is veel te winnen: duurzaam bouwen gaat zeker niet alleen over het eindproduct, maar vooral ook over het productieproces dat daarbij komt kijken. Volgens Ralf Reines, technisch inkoopspecialist bij Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken (VDW) is het vooral voor grote bedrijven steeds belangrijker om bij de aanschaf van gereedschapsmachines te denken aan duurdere, maar energiezuinigere varianten. ‘Zodra de prijs van stroom stijgt voor een bepaalde industrie, ligt hier een enorm besparingspotentieel’, zegt hij.

Oplossingen

Om besparingen te bewerkstelligen, draagt hij verschillende oplossingen aan. Deze moeten leiden tot zelfvoorzienende energiebronnen en emissieneutrale, ergonomische productietechniek. Duurzaamheid heeft dan ook twee kanten:

  • Energie, ruwe materialen en natuurlijke hulpbronnen in de productie zorgvuldig en efficiënt gebruiken
  • Duurzame producten maken met een lage CO2-voetafdruk

Naast het maken van duurzame producten en het verhogen van de efficiëntie van de machines is er ook aan de andere kant van het spectrum steeds meer draagvlak voor duurzaamheid. Zo zijn er bijvoorbeeld online initiatieven die zich richten op een marktplaats voor nieuwe en gebruikte machines. Het hergebruik van o.a. machines en gereedschappen dragen beduidend bij aan de verduurzaming van de industriële markt. Zo kun je bijvoorbeeld op werktuigen.nl een breed aanbod terug te vinden van draaibanken tot freesmachines.

TU Delft

Ook in het onderwijs wordt er volop aandacht besteed aan duurzame oplossingen. Zo doet te Technische Universiteit Delft dit jaar mee aan de Solar Decathlon, de grootste wedstrijd ter wereld voor duurzame bouw. Studenten van de TU moeten hiervoor huizen bouwen die twee weken lang zelfstandig kunnen functioneren, volledig op zonne-energie. TU Delft bouwt hiervoor een eenvoudig rijtjeshuis in Honselersdijk om tot een duurzame woning. De bewoners hoeven hiervoor niet te verhuizen. Hun huis krijgt wel een nieuw uiterlijk. Er wordt namelijk een soort zonnekas gebouwd (zie foto hieronder).

Unicum

De inzending uit Delft is daarmee uniek. Andere deelnemers bouwen namelijk vooral een compleet nieuw huis. De winnaar wordt eind juni bekendgemaakt in Versailles. Hier wordt de originele woning nagebouwd.

Reacties gesloten.