Steeds meer huizen staan onder water, de hypotheek die op deze huizen rust is vaak meer waard dan het huis zelf.  Steeds meer woningbezitters komen dan ook in de problemen als de prijzen nog verder dalen. De Nederlandse Bank komt met een bijzonder voorstel: beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) melde dat het aantal mensen met een betalingsachterstand was opgelopen tot 59.000, wat 10.000 meer is dan een jaar geleden. Tegelijkertijd werd bekend dat  een op de acht koopwoningen onder water staat dit zijn in totaal 517.000 huizen.  Als dit zo door blijft gaan zullen er steeds meer mensen problemen krijgen met het betalen van hun huizen.  De ESB meldde al dat de risico’s van de Nederlandse hypotheekmarkt al jarenlang onderbelicht zijn.

De doelgroep waar we het hier over hebben zijn met name kopers die een jaar of 5 tot 7 geleden een hypotheek hebben afgesloten.  Intussen worden banken strenger, wie nu een maand achter is met de hypotheekbetaling krijgt de bank achter zich aan. Banken houden de situatie dus goed in de gaten, dit vindt de Nederlandsche Bank echter niet genoeg. ‘De regering moet zo snel mogelijk maatregelen nemen’ aldus DNB president Klaas Knot. Volgens de DNB vormt een grote hypotheekschuld een belangrijk risico voor het financiële systeem van ons land.

Vijf tot zeven jaar geleden waren we nog niet gericht op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, daarom zijn in die tijd ontzettend veel huizen gebouwd zonder ‘groene’ maatregelen. Nu worden er steeds meer huizen gebouwd waar gericht wordt gebouwd op MVO richtlijnen. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen of het aanbieden van groene stroom.