Sinds 1 januari 2016 is er een landelijke subsidieregeling van kracht voor het verwijderen van asbestdaken. Daarmee kunnen particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden hun asbestdak laten verwijderen met een subsidie tot €25.000.

21 miljoen euro

In 2016 werd er al voor 21 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, 6 miljoen euro meer dan beschikbaar was. Omdat de subsidieregeling doorloopt tot 1 januari 2019, kon de aanvraag opnieuw ingediend worden. Afgelopen jaar werd 9,9 miljoen vierkante meter asbestdak verwijderd dankzij de subsidie. Een flinke versnelling ten opzichte van eerdere jaren.

Kleine daken

Het eerste kwartaal van 2017 leverde 2,2 miljoen vierkante meter verwijderd asbestdak op, ook dat is meer dan in vergelijkbare eerdere periodes. Daar komt nog bij dat daken kleiner dan 35 vierkante meter binnenkort ook in aanmerking komen voor de subsidie. Voorwaarde is wel dat de verwijdering wordt uitgevoerd door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Wetsvoorstel

Met het verruimen van de subsidieregeling wordt door staatssecretaris Dijksma gehoor gegeven aan de wensen van particulieren die hun asbestdak niet zelf mogen verwijderen, omdat het bijvoorbeeld van dakleien gemaakt wordt. Dijksma wil in de toekomst nog een stap verder gaan, door asbestdaken te verbieden. Dat wetsvoorstel zal echter blijven liggen totdat er een nieuw kabinet gevormd is.