Het is voor jou als vakman van groot belang dat je bedrijfswagen áltijd blijft rijden, iets waarvoor onderhoud noodzakelijk is. Eens in de zoveel tijd krijgt je bedrijfsvoertuig dan ook een grote en kleine beurt. Hoe relevant zijn deze onderhoudsbeurten echter? Is er geen efficiëntere manier om je bedrijfswagen te onderhouden?

Hoe vaak is een grote beurt nodig?

Het moment waarop een bedrijfswagen een grote en kleine beurt nodig heeft, was lange tijd gebaseerd op de kilometerstand of de verstreken tijd sinds de vorige onderhoudsbeurt. Dit is echter niet de meest optimale manier om je bedrijfswagen te onderhouden. Zo wordt hierbij niet gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van het voertuig, terwijl dit juist van grote invloed is op de onderhoudsbehoeften.

De grote en kleine beurt op de schop

Het kan echter ook anders. Een goed voorbeeld komt van Volkswagen Bedrijfswagens, waarbij de auto’s zelf tijdig aangeven wanneer onderhoud nodig is. Je voertuig hoeft hierdoor alleen naar de dealer op het moment dat dit daadwerkelijk noodzakelijk is. Deze slimme vorm van onderhoud is mogelijk doordat zowel je rijstijl als het aantal keer dat het voertuig met koude motor is gestart wordt geregistreerd. Deze punten zijn beiden van invloed op de onderhoudsbehoeften van je voertuig en helpen nauwkeurig te bepalen wanneer je bedrijfswagen een onderhoudsbeurt nodig heeft. Je weet hierdoor als vakman zeker dat onderhoud tijdig wordt uitgevoerd en je hoeft het voertuig alleen te missen als dit écht noodzakelijk is.

Dankzij deze slimme werkwijze hoef je de onderhoudsbehoeften van je voertuig niet langer zelf bij te houden en kan je je volledig richten op je werk. Daarnaast is onderhoud in veel gevallen minder vaak nodig. Zo kun je tot maximaal twee jaar rijden in een Volkswagen bedrijfswagen zonder tijd vrij te maken voor een onderhoudsbeurt, wat gezien het drukke schema van jou als vakman natuurlijk wel prettig is. Deze slimme vorm van onderhoud wordt ook wel Long Life Onderhoud of variabele onderhoudsservice genoemd.

Wat wordt er gecontroleerd en onderhouden?

Bij Long Life Onderhoud wordt je bedrijfswagen uitgebreid onder de loep genomen. Zo worden alle regelapparaten uitgelezen om opgetreden storingen te signaleren en wordt een visuele controle uitgevoerd van het remsysteem, inclusief ABS, en gecontroleerd op beschadigingen en lekkages. Ook worden de banden, bandenspanning, reservewiel of reparatieset en verlichting gecontroleerd. Zowel het oliefilter als de motorolie worden vervangen. Alle overige vloeistoffen in het voertuig worden gecontroleerd en aangevuld. Tot slot worden software-updates geïnstalleerd die voor het voertuig zijn vrijgegeven, zoals de laatste versie van de motormanagementsoftware.

Het belang van tijdig onderhoud

Veel vakmannen hebben een zeer druk werkschema waardoor het lastig kan zijn een moment te vinden om je bedrijfswagen naar de dealer te brengen. Het Duitse keuringsinstituut TÜV concludeerde in het TÜV Report Nutzfahrzeuge 2015 dat bedrijfswagens in veel gevallen maximaal worden ingezet waardoor weinig preventief onderhoud wordt uitgevoerd. Dit is ook terug te zien in de mankementen aan deze voertuigen. Zo bleek 10 procent van de bedrijfswagens tot 3,5 ton na twee jaar een ernstig mankement te hebben.

Heb je door je drukke schema zelf geen tijd je voertuig weg te brengen? In veel gevallen wordt je bedrijfswagen opgehaald en weer afgeleverd zodra het onderhoud is afgerond. Tijdens een onderhoudsbeurt kun je gebruikmaken van vervangend vervoer.

Door de Long Life Onderhoud van Volkswagen Bedrijfswagens en twee jaar garantie op uitgevoerde reparaties met een onbeperkt aantal kilometers kun je na een variabele onderhoudsservice weer tot twee jaar met een gerust hart op pad met je bedrijfswagen. Dat is natuurlijk wel zo prettig en het zorgt ervoor dat jij je als vakman zorgeloos kunt richten op je werk.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Volkswagen Bedrijfswagens